Vissen met elastiek

Vissen met elastiek kent uitsluitend voordelen

Alhoewel het vissen met een vaste hengel in combinatie met topelastiek alweer de nodige jaartjes wordt beoefend door een legertje wedstrijdvissers, beginnen de voordelen nu ook tot de recreatieve sportvissers door te dringen.

Het vissen met de vaste stok is waarschijnlijk de oudste vorm van hengelen die er bestaat. De werpmolen (en daarmee de werphengel), werd pas later uitgevonden. Sindsdien is er aan het principe van het vissen met de vaste stok niet veel veranderd. De materialen verbeterden weliswaar, maar het basisprincipe bleef al die jaren ongewijzigd: de lijn werd direct aan de hengeltop geknoopt (al dan niet met behulp van een toprubbertje en een paar kikkers). Daar is nu, met de komst van de elastiekmontage, verandering in gekomen...

Elastiek
Door tussen de nylon lijn en de hengel een dik en sterk elastiek te monteren, is het mogelijk geworden nog dunner nylon te gebruiken dan tot nu toe gebruikelijk was. Het elastiek fungeert namelijk als een grote veer. De "elastiekmontage" maakt het bovendien mogelijk ook grotere, zwaardere vissen tot overgave te dwingen. Omdat het elastiek ook als een soort schokdemper werkt, zal het haakje beschadigingen aan de vissenbek tot het absolute minimum beperken. U vist dus niet alleen subtieler (en dus effectiever), maar ook visvriendelijker.

Wij kunnen eigenlijk geen redenen bedenken om niet met topelastiek te vissen.

Hartstikke simpel
Veel mensen weten echter niet hoe zij het elastiek moeten monteren en welke hulpmiddeltjes zij daarvoor nodig. Voor die mensen is er goed nieuws: Albatros heeft een assortiment samengesteld waarmee iedereen aan de slag kan. Op deze pagina van de Albatros website kunt u lezen welke attributen u nodig heeft en hoe u deze hulpmiddeltjes dient te monteren. Het is zoals het met zoveel dingen is: hartstikke simpel, maar iemand moet het wel eerst een keer verteld hebben!

Zagen
Het elastiek wordt niet, zoals u gewend bent, met een gewoon nylon tuigje, aan de hengeltop bevestigd, maar er in! Bij het aanslaan en het afmatten van de vis, kan de vis het elastiek uit de hengeltop trekken. Dat houdt in dat:
1. het elastiek in de hengeltop vastgezet moet worden én
2. de hengel bij de top moet worden afgezaagd, om een opening te creëren. Het best gebruikt u hiervoor een fijn, scherp ijzerzaagje.

Topbussen
Om te voorkomen dat het elastiek stuk schuurt op het scherpe randje van de hengeltop, dient u dat eerst met fijn schuurpapiertje lichtjes op te schuren. Vervolgens moet u er een speciale topbus op lijmen, een soort topoog voor de vaste hengel. Dat kan een bus zijn die u in de hengeltop steekt of eentje die er overheen valt.

De meeste mensen zullen wel een keer slikken, voordat zij de zaag in hun hengel zetten, maar wees gerust, de topbussen zijn er, per model, in vijf verschillende diameters (geschikt voor alle maten Albatros elastieken).

Diameter Model
Ø 1,5 mm extern
Ø 1,8 mm extern
Ø 2,0 mm extern
Ø 2,2 mm extern
Ø 2,5 mm extern
Ø 1,1 mm intern
Ø 1,4 mm intern
Ø 1,7 mm intern
Ø 2,0 mm intern
Ø 2,3 mm intern

De topbussen zijn niet bepaald goedkoop... Dat valt niet te ontkennen. U dient zich echter te realiseren dat het handgemaakte en individueel gecontroleerde precisieonderdelen zijn. Gemaakt van 100% PFTE (teflon), dat bekend staat om zijn zelfsmerende vermogen en supergladde eigenschappen. Want het elastiek kan zijn werk alleen naar behoren doen, als het vrij door het topbus kan glijden. Hoedt u daarom voor goedkope, plastic imitaties, want die werken niet of gaan kapot, waarna u opnieuw de zaag in uw hengel kunt zetten... De Albatros elastiekmontage onderdelen zijn afkomstig van het, op dit gebied, gerenommeerde merk "Stonfo" uit Italië.

e1

Verschillende diktes elastiek
Het elastiek moet perfect rond zijn, om goed door de perfect rond opening van de topbus te kunnen glijden. Topelastiek is er in verschillende diameters. Hoe dikker, hoe sterker, dat spreekt voor zich, maar... welke dikte kunt u het beste waarvoor gebruiken? Kijk voor de juiste keuze elastiek naar onderstaand tabelletje. Per 5 meter.

e1

kleur nr. diameter vissoort
blauw 4. 0,85 mm alvers & voorntjes
groen 5. 0,95 mm grote voorn
geel 6. 1,05 mm grote voorn en brasem
paars 7. 1,25 mm karpers (tot max. 5 kg)

Elastiek-opwikkelrekje
Voor het vastzetten van het elastiek in de hengeltop bestaan speciale pluggen. Het beste is om het elastiek lichtjes opgespannen te monteren (10 tot 30 procent uitrekken). Om dat te bereiken is in de plug een opwikkelrekje gebouwd. Een dergelijke plug/opwikkelrekje heet bij Albatros een "elastiek-opwikkelrekje". Ze zijn er in twee verschillende maten, te weten nummer 1. en 2. Welke u dient te nemen, is afhankelijk van de diameter van de hengel. Voor de fijnafstelling kunnen er segmenten van de plug afgesneden worden. Op die manier bepaalt u zelf hoe diep het rekje precies in de hengel vast moet komen te zitten (meestal in het tweede of derde deel.)

 

e1
e1

 

Nr. Diameter
1. 8,0 - 9,5 mm
2. 10,2 - 14,5 mm

Connectors
Voor de montage van de nylon lijn aan het elastiek, zijn er speciale connectors, ook weer van eersteklas kwaliteit kunststof. Als er niet aan het elastiek wordt getrokken, valt de connector netjes in de topbus. Er zijn twee maten: mini (voor de dunnere maten elastiek) en carp (voor de dikkere maten). De connectors en het elastiek zijn in corresponderende kleren verkrijgbaar.

e1

Kleur Nr. Model
blauw 4. mini
groen 5. mini
geel 6. mini
paars 7. mini
blauw 4. carp
groen 5. carp
geel 6. carp
paars 7. carp

Elastiek threader
Om het elastiek probleemloos door de hengeltop te kunnen trekken, heeft u een speciale threader nodig. Een handig hulpmiddeltje, waar u niet buiten kunt! Natuurlijk levert Albatros deze ook. Lengte: 150 centimeter. Art.no. 02265.

e1

 

Bron: Albatros 

PAGE UP